Charlie Duft

  • Product Specialist Noord-Amerika
  • 18 september 2023

Charlie is trots om als Amerikaan te werken voor een Nederlands familiebedrijf met een wereldwijd netwerk aan collega’s en partners.

In de late namiddag bel ik mijn Amerikaanse collega Charlie via Teams. Waar mijn dag er bijna opzit, heeft hij net zijn computer opgestart. Ik vraag hem of hij al bekend is met Be Beekenkamp. Aangezien alle communicatie en acties rondom het werkgeversmerk altijd in het Nederlands gebeurden tot nu toe, zou ik het niet gek vinden als hij niet weet wat het inhoudt. Maar jawel hoor, Charlie was hier toevallig ook al in de lanceringsweek van Be Beekenkamp vorig jaar, dus hij herinnert zich nog een hele lekkere cupcake met het logo erop. Nu is hij voor mij al helemaal dé aangewezen persoon om dit interview, in de jubileumweek én lanceringsweek van de Engelstalige website, mee te houden.

Charlie werkt als Product Specialist in Asheville, North Carolina. Hij begint te vertellen over zijn functie: “Ik faciliteer productontwikkeling in samenwerking met het veredelingsteam. Ik zie en beheer de allereerste proeven van onze nieuwste variëteiten in Noord-Amerika. Deze beoordelen we en stellen we vervolgens voor aan de verkoop om te zien wat we ermee kunnen doen binnen de markt.”

Charlie met collega Jeroen bij een van de vele proeven in Noord Amerika

Met zijn 27 jaar zou je denken dat dit zijn eerste baan is, maar hij heeft al een behoorlijke bloeiende carrière achter de rug. Hij startte zijn loopbaan als kweker, van dahlia’s tot petunia’s en van poinsettia’s tot begonia’s, hij heeft het allemaal laten groeien en bloeien. Aan het einde van zijn tijd als kweker werkte hij voor een Amerikaans bedrijf ‘Trial Grower’ , dat betekent dat je nieuwe variëteiten van veredelaars test. Dat is ook hoe Charlie voor het eerst in aanraking kwam met Beekenkamp Plants. Hij vertelt “Ik herinner me nog goed dat ik de begonia genetica van Beekenkamp tegenkwam in een van mijn proeven. Op een variëteit viel mijn oog direct, dat was de Begonia Dreams Rhodee. Het was de eerste keer dat ik de genetica tegenkwam maar ik was gelijk verliefd op de hele serie. Al het andere is geschiedenis”, vertelt Charlie met een grote glimlach op zijn gezicht.

“En hoe werkt dat dan, samenwerken met collega’s die zich niet alleen door de Verenigde Staten begeven, maar over de hele wereld?” Vraag ik hem nieuwsgierig. “Het is ontzettend leuk om te maken te hebben met zoveel verschillende mensen en culturen. Omdat ik de proeven van nieuwe plant variëteiten initieer in de Verenigde Staten, heb ik veel contact met onze stock farms in Mexico, Oeganda, Kenia en Ethiopië. Dan heb ik natuurlijk ook nog mijn vier Amerikaanse collega’s, we wonen allemaal wel in andere staten, maar ik zie ze als ik door het land reis en tijdens bezoeken aan proeven en beurzen. En ik spreek ze natuurlijk dagelijks over de telefoon en tijdens Teams meetings.”

“Mijn Nederlandse collega’s spreek ik iets minder regelmatig” vertelt Charlie. Dat is ook niet gek als je aan de andere kant van de wereld woont en in praktisch twee verschillende tijdzones leeft, maar toch kijkt Charlie met hele positieve herinneringen terug aan zijn uitstapjes naar ons kikkerlandje. Hij vertelt: “Mijn meest memorabele dag ooit was zeker mijn eerste werkdag voor het bedrijf, ik zat op een vlucht naar Nederland. Ik was nog nooit in Europa geweest, dus ik vond het een geweldige ervaring om naar deze kant van de wereld te reizen. Nu reis ik voor mijn werk veel door verschillende delen van Noord-Amerika, om kwekers te bezoeken. Het is een enorme uitdaging en leerproces, niet alleen om te zien hoe ze allemaal hun eigen teelttechnieken hebben, maar ook met de verschillende klimaten die Noord-Amerika kent. Ik hou echt van mijn werk.”

Charlie tijdens de Flower Trials van Beekenkamp Plants in Nederland

Afrondend aan het interview vroeg ik Charlie met een knipoog “Dus je werkt graag bij Beekenkamp?”, waarop hij antwoordde “Graag is een understatement, ik werk met heel veel plezier bij Beekenkamp. Als kweker kwam ik iedere dag in dezelfde kas, zag ik dezelfde mensen en kweekte ik min of meer dezelfde planten. Maar hier heb ik te maken met een wereldwijd netwerk van collega’s en partners. Elke keer mag ik weer kassen bezoeken die nieuw voor me zijn. Er is echt elke dag iets nieuws voor mij om te leren.” Glimlachend voegt hij er nog, lekker Amerikaans, aan toe: “It has been quite a ride since!”

Charlie met collega Sirekit op een Amerikaanse beurs

Deel op Social Media

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?