Joost van Ruijven

  • Accountmanager
  • 7 december 2022

Joost is trots om met het team meer dan 100 producten te hebben ontwikkeld in 40 jaar Beekenkamp Verpakkingen.

Op de vroege morgen van 30 november word ik vrolijk ontvangen door Joost van Ruijven. Nadat we in de vergaderruimte hebben plaatsgenomen, begint hij enthousiast te vertellen over zijn baan als accountmanager bij Beekenkamp Verpakkingen.

Hoe het allemaal begon…

Het is mei 2006, Joost start op de afdeling Customer Service van Beekenkamp Verpakkingen. Na zijn MBO bedrijfsadministratie te hebben afgerond besluit hij te beginnen met zijn eerste fulltime baan. 16 jaar later en na een aantal keer te zijn doorgegroeid, werkt hij nog steeds met veel plezier bij Beekenkamp Verpakkingen. Het besluit dat hij nam op zijn 23e, beschrijft hij later als “een van de beste keuzes uit mijn leven”.

Joost vertelt over hoe zijn werk bij Beekenkamp hem heeft gemaakt tot wie hij nu is. Dat hij als rustige, verlegen jongen binnenkwam 16 jaar geleden, lijkt verleden tijd. “Een commerciële baan bleek zo goed bij me te passen, dat ik helemaal opbloeide. Mede hierdoor kreeg ik een aantal jaar later de kans om naar de buitendienst, als verkoper, door te groeien”. Waar hij allereerst begon met alleen klanten in Zuid Nederland, is zijn rayon door de loop van de jaren uitgegroeid met klanten door heel Europa, met name in de Duitstalige gebieden.

Door de jaren heen heeft Joost de hele Group zien groeien en professionaliseren tot het bedrijf dat het nu is. “Toen ik hier begon, werkten we met fax en post, nu gaat vrijwel alles digitaal. Inmiddels is Beekenkamp Group uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Het leuke is wel dat het team van Verpakkingen klein is, we zijn erg hecht en ik werk nog met veel van dezelfde mensen als 16 jaar geleden.”

Verbonden met de hele Beekenkamp Group…

Bij Verpakkingen op kantoor is geen dag hetzelfde. Het team is klein en de lijnen zijn kort. Joost vertelt: “Omdat het team zo klein is, doe ik veel meer dan alleen onze producten verkopen. Als er een beurs aankomt, gaan we met het hele team zitten om die beurs tot een succes te maken. Iedereen kan zijn mening geven en wordt overal bij betrokken, dat maakt het werk erg divers.”

Hoe zijn dag er dan uitziet als hij niet op kantoor is? Dan is hij voornamelijk onderweg richting klanten. Die bevinden zich ook vaak in het buitenland, waar hij altijd met open armen ontvangen wordt. “Buitenlandse bedrijven kijken op naar de tuinbouw kennis uit Nederland, ze zijn ontzettend geïnteresseerd, waardoor ik me altijd erg welkom voel”.

Zijn klantenbestand is sterk tuinbouw gericht, maar toch erg divers. Van de zacht fruit sector tot groentekwekers en de bloembollen industrie, Beekenkamp Verpakkingen luistert naar de klant en kan voor elk bedrijf een tray, bak of krat op maat ontwikkelen. Een nieuwe sector waar het bedrijf zich in beweegt is de insectenindustrie. In samenwerking met een insectenkweker is er voor de professionele opkweek van insecten een bak ontwikkeld. “Als Beekenkamp Verpakkingen hebben wij hierdoor de mogelijkheid om in een nieuwe markt te stappen, wat enorm uitdagend en leuk is. Ik kom hierdoor namelijk met hele andere mensen en denkwijzen in contact. Hier leer ik ontzettend veel van, en deze kennis kan ik uiteindelijk ook weer in andere sectoren toepassen”.

Ieder jaar komt het bedrijf met een aantal innovaties in zowel nieuwe als bestaande markten. Zo is er bijvoorbeeld recent een aardbeientray ontwikkeld waardoor de kweker op een nieuwe, innovatieve manier zijn aardbeienplanten kan kweken. Maar ook de bedrijven die onder Beekenkamp Group vallen zijn  goede klanten. Zo ontwikkelden zij de duurzame BKX-trays voor Beekenkamp Plants Ornamentals, voor Deliflor Chrysanten de schuifstekbak en voor Beekenkamp Plants Vegetables de kweekplantenbakken waar zowel vrucht- als vollegrondsgroenten in vervoerd worden.  “Affiniteit met de producten hebben we toch al. Het is slechts een wandelingetje naar de buren en we kunnen beginnen”, vertelt Joost lachend.

Het allermooiste aan zijn werk vindt Joost het scoren van een nieuwe order, “Het geeft me een kick,” zegt hij, “en dan vervolgens met het hele team het beste voor die klant regelen. Ik ben dan wel de verbinder tussen klant en kantoor, maar we doen het echt samen. Het is een super leuke uitdaging om in een bestaande markt te blijven innoveren, het werkt verslavend.”

Trots

Volgend jaar bestaat Beekenkamp Verpakkingen 40 jaar. En daar is Joost trots op, “Dat ik daar al zo veel jaren deel van uit mag maken en al zo veel sectoren hebben kunnen bedienen met op maat gemaakte duurzame producten, daar kun je niet anders dan trots op zijn. Ik voel me inmiddels wel een echte Beekenkamper, maar dat gevoel krijg je hier snel. En voor je het weet ben je 16 jaar verder” zegt hij lachend.

Joost zit voorlopig dus nog wel goed bij Beekenkamp Verpakkingen, misschien is het zelfs meant to be. Kan ook eigenlijk niet anders als je uit hetzelfde geboortejaar als het bedrijf zelf komt. 😉

Vacature

Het sales team van Beekenkamp verpakkingen zoekt versterking! Wij zijn opzoek naar een Junior Accountmanager. Benieuwd wat de vacature inhoud? Bekijk hier de vacature!

Deel op Social Media

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?