Erik van Velden

  • Hoofd Technische Dienst
  • 17 augustus 2023

Van scholier tot hoofd technische dienst. Erik van Velden is trots op zijn ontwikkeling en het vertrouwen dat hij van Beekenkamp Group krijgt.

Erik mag met recht een schoolboekvoorbeeld genoemd worden als het gaat om jezelf ontwikkelen in een bedrijf. Lachend stapt hij ’s ochtends het kantoor binnen voor het interview, hij vindt het leuk om over zijn loopbaan te vertellen, maar het is wel ietwat buiten zijn comfort zone. Dat Erik een echte Beekenkamper is, dat wisten ze op de Marketing afdeling al lang, maar al vanaf zijn 15e jaar, dat beloofd een mooi verhaal te worden!

Erik vertelt hoe het allemaal begon: “Op mijn 15e was ik op zoek naar een bijbaantje. Ik kon aan de slag bij mijn opa in de pot- en groenteplanten, maar mijn oom die werkzaam was bij Deliflor Chrysanten zat omhoog wat betreft personeel, ik ben toen daar aan de slag gegaan. Een leuk en divers baantje. Van stekken in en uit de koelcel halen tot fust aanvoeren, iedere dag was weer anders”. Erik zit op dat moment in het laatste jaar van zijn VMBO opleiding.

Overstap

Erik rond het VMBO af en na de zomervakantie start hij aan zijn mbo-opleiding Automatiserings- en Energietechniek. In zijn vrije tijd is hij nog steeds actief bij Deliflor. Op de kerstborrel van Beekenkamp Group, het bedrijf waar Deliflor onderdeel van is, komt Erik in contact met collega’s van de Technische Dienst: “Ik was op zoek naar een stage plek en zij naar ondersteuning met diverse werkzaamheden, win-win! Tijdens mijn stage van 8 weken raakten de collega’s van de Technische Dienst en ikzelf zo enthousiast dat ik hierna de overstap heb gemaakt van een bijbaan bij Deliflor naar de Technische Dienst. De werkzaamheden waren super divers en leerzaam voor mij, ik zocht storingen, deed onderhoud aan machines en mocht meedenken hoe dingen beter en sneller konden.”

Uitdaging

Erik rond zijn mbo-opleiding af en bij Beekenkamp wilden ze hem niet meer laten gaan. “Ik mocht niet meer weg”, grapt hij. Erik ziet dit zelf ook zitten want hij heeft het onwijs naar zijn zin. Hij gaat aan de slag als Monteur en wordt meteen in het diepe gegooid omdat er een collega uit viel. Hij vertelt: “In het diepe gegooid worden is altijd een uitdaging, maar dit was wel een hele interessante! Het geeft aan dat het bedrijf vertrouwen in mij had en dit ook durfde uit te spreken in de vorm van deze functie”. Erik gaat aan het werk op de diverse Beekenkamp productielocaties en krijgt al snel zijn eigen werkbus, voor een Monteur toch altijd een bijzonder moment in de carrière.

Doorgroeien

Na ruim 10 jaar als Monteur te hebben gewerkt merkt Erik dat hij toe is aan iets anders. “In principe is een storing oplossen altijd hetzelfde trucje; gewoon logisch nadenken en de juiste beginplek vinden. De uitdaging raakte er vanaf”, vertelt Erik. Naast fanatiek op zijn werk, is hij misschien nog wel fanatieker op het voetbalveld. Dit resulteert helaas in een vervelende blessure waardoor hij een aantal weken thuis komt te zitten. Stil zitten? Dat is niet weg gelegd voor Erik. “Met mijn laptop op schoot heb ik die weken een hoop documentatie van de Technische Dienst gedigitaliseerd en hierna kwam het project Research and Development Center (RDC) op mijn pad. Beekenkamp had een stuk grond gekocht en hier moest een hypermoderne kas worden ingetekend.”

Erik groeit door deze werkzaamheden uit tot Projectleider van het RDC en houdt zich naast het intekenen ook bezig met de planning, contact met het adviesbureau en bouwvergaderingen. Hij krijgt in deze functie met veel verschillende mensen en partijen te maken. Erik vertelt enthousiast: “Doordat ik jarenlang als Monteur in de praktijk gewerkt heb, was het een kwestie van mijn kennis toepassen aan de voorkant van het project. Ook dit is weer een prachtig voorbeeld van een uitdaging aanpakken, het gewoon doen en vooral veel logisch nadenken”.

Erik voelt zich als een vis in het water in de rol van Projectleider en zodra het RDC is afgerond staan er alweer volgende projecten op de planning. Er vindt een grote verbouwing bij Deliflor plaats, de groentelocatie in ’s-Gravenzande wordt uitgebreid met 1.5 hectare en een nieuw aangekochte locatie moet volledig op de schop om omgebouwd te worden naar een kas voor jonge planten. “In deze functie is ‘nee’ letterlijk geen antwoord, we moeten altijd in oplossingen denken en dat maakt het zo super uitdagend”, aldus Erik.

Op moment van schrijven is Erik doorgegroeid tot Hoofd Technische Dienst. Trots vertelt hij: “Deze functie is dit jaar op mijn pad gekomen en weet je wat een leuk feitje is? Voor iedere functie die ik tot nu toe bij Beekenkamp heb gehad, heb ik nooit hoeven solliciteren. Met hard werken en een positieve houding kom je er wel! En dit wil ik ook vast houden in mijn nieuwe functie, de spin in het web zijn en vooral lekker normaal blijven”.

Familiebedrijf

Erik vindt het te gek om voor een familiebedrijf als Beekenkamp te werken. Er wordt geïnvesteerd in werkvreugde en door de persoonlijke benadering krijg je het gevoel dat je echt bijdraagt aan de groei van het bedrijf. “Wat ik ook echt kan waarderen aan Beekenkamp Group is dat zij bezig zijn met innovatie. Wij staan bijna altijd open voor het in gebruik nemen van prototypes van machines en installaties. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Drygair, de clipmachine en de perslijn voor de vollegrondsgroenten”, vertelt Erik.

Erik is ook een vast gezicht bij de activiteiten van de personeelsvereniging. Koken, kanoën of het jaarlijkse feest, met veel plezier is Erik aanwezig. “Het sociale aspect van deze activiteiten is echt super leuk, je komt collega’s uit het hele bedrijf tegen en het is ook wel eens leuk om niet over werk te hoeven praten.”

Deel op Social Media

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?

Deel uitmaken van de Beekenkamp familie?